Breadcrumbs

Gezond blijven tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap behoort u tot de categorieën die een risico lopen op ziektes die door voedsel worden overgebracht. Dit betekent dat u tijdens uw zwangerschap bepaalde voedingsmiddelen zult moeten vermijden of er minder van zult mogen eten/drinken om de gezondheid van uw baby niet in gevaar te brengen.

Tijdens de zwangerschap loopt u risico op ziektes die door voedsel worden overgebracht. Dit betekent dat u tijdens uw zwangerschap bepaalde voedingsmiddelen zult moeten vermijden of er minder van zult mogen eten/drinken om de gezondheid van uw baby niet in gevaar te brengen.

Voedselhygiëne tijdens uw zwangerschap

Bepaalde kazen en zuivelproducten

  • Niet-gepasteuriseerde zuivelproducten, met name niet-gepasteuriseerde kazen, zijn verboden omdat ze een bacterie met de naam listeria kunnen bevatten. Listeria kan de ziekte listeriose veroorzaken, die gevaarlijk is voor uw baby. Listeria is een bijzondere bacterie omdat ze, in tegenstelling tot de meeste andere voedselbacteriën, zich kan vermeerderen op koelkasttemperatuur.
  • Niet-gepasteuriseerde melk en daarvan afgeleide zuivelproducten (zoals bepaalde kaas/kazen, ijs en yoghurt) moeten ook worden vermeden tijdens de zwangerschap, omdat ze mogelijk een bacterie bevatten die aan de oorsprong van voedselvergiftigingen kan liggen. U bent vatbaarder voor voedselvergiftigingen als u zwanger bent.

Eieren

  • Rauwe of onvoldoende gekookte eieren kunnen salmonellabacteriën bevatten. Kook de eieren tot zowel het eigeel als het eiwit hard zijn. Eet geen mousses, ijs of verse mayonaise in restaurants of als u het laat thuisbezorgen, want ze kunnen rauwe eieren bevatten. Daarentegen worden de sauzen voor salades die in de supermarkten te koop worden aangeboden, net als mayonaise, doorgaans klaargemaakt met gepasteuriseerde eieren. In principe betekenen deze dus geen risico. Controleer het etiket voordat u ervan eet.

Vlees

  • Probeer tijdens uw zwangerschap geen lever te eten, want die bevat een verhoogd percentage van een vitamine A met de naam retinol. U hoeft deze vitamine niet noodzakelijkerwijs elke dag in te nemen en ze kan schadelijk zijn voor uw baby. Alle andere verse vleessoorten vormen daarentegen geen bekend risico. Vlees moet volledig doorbakken zijn. Er mag geen spoortje bloed meer te zien zijn en het sap moet helder zijn. Wees nog voorzichtiger als u vlees barbecuet of als u een kant-en-klare maaltijd met vlees koopt die u alleen nog in de magnetron hoeft op te warmen.
  • Eet bij voorkeur geen vleeswaren zoals parmaham of worst omdat die producten een risico op listeriose en toxoplasmose vormen. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een vaak voorkomende parasiet, de Toxoplasma gondii (T. gondii), die de zwangere vrouw aan haar baby kan overdragen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen geven voor baby's die met deze ziekte geboren worden en kan ze zelfs in levensgevaar brengen. Paté of vlees-, vis- of groenteterrines kunnen listeria bevatten en dat is schadelijk voor de baby : vermijd ze dus.

Dranken

  • Beperk u liefst tot 200 mg cafeïne per dag, m.a.w. twee kopjes koffie, twee mokken thee of vijf blikjes cola. Te veel cafeïne kan leiden tot een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht. Drink bij voorkeur cafeïnevrije drankjes.
  • De gezondheidsinstanties raden af om tijdens de zwangerschap alcohol te drinken.

Naast uw eigen gezondheid is het ook belangrijk om uw omgeving hygiënisch te houden. Tijdens de zwangerschap moet u alle nodige voorzorgsmaatregelen treffen om te vermijden dat ziektekiemen zich verspreiden, zodat u bij de geboorte van uw baby in een blakende gezondheid verkeert.

Hierna volgen 9 tips om infecties te vermijden die de gezondheid van uw baby in gevaar zouden kunnen brengen:

  1. Was uw handen vaak en goed met water en zeep.
  2. Deel geen bestek, bekers of eten met jonge kinderen.
  3. Uw vlees moet doorbakken zijn.
  4. Vermijd melk en niet-gepasteuriseerde zuivelproducten.
  5. Raak de kattenbakkorrels niet aan en ververs ze ook niet.
  6. Vermijd ieder contact met knaagdieren (wilde of tamme) en met hun uitwerpselen.
  7. Laat u screenen om er zeker van te zijn dat u geen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals hiv, hepatitis B en herpes, heeft opgelopen en bescherm u tegen deze ziektes.
  8. Praat met uw arts over vaccinaties.
  9. Vermijd ieder contact met zieken.

Erkoudheden en griep tijdens de zwangerschap

Als u tijdens de zwangerschap griep krijgt, dan kunnen de symptomen ernstiger zijn of zelfs tot een longontsteking leiden. Als u griep heeft, dan moet u rusten, veel drinken en contact opnemen met uw arts.

  • Als u zwanger bent (of borstvoeding geeft), dan moet u een griepprik halen als deze in uw streek beschikbaar is en aanbevolen wordt. Deze voorzorgsmaatregel wordt genomen omdat een zwangerschap de griep kan verergeren, wat soms tot een longontsteking kan leiden. Praat erover met uw arts als u meer informatie wenst over de risico's.
  • Was uw handen vaak en grondig, vooral als u in contact bent geweest met een zieke. Gebruik een hydroalcoholische gel als er geen water binnen handbereik is.
  • Reinig en ontsmet de oppervlakken zo vaak mogelijk om de ziektekiemen van verkoudheden en griep te verwijderen.
  • Vermijd ieder contact met zieken
  • Vermijd om uw ogen, neus en mond aan te raken en bedek uw mond en neus als u hoest of niest. Leer dit ook de kinderen aan.
  • Drink veel en eet gezond om uw gezondheid te behouden.