Breadcrumbs

Vogelgriep

Niet alleen mensen krijgen de griep, dieren ook. Katten, honden, koeien, varkens en vogels hebben allemaal hun eigen griepvirus, en aviaire influenza, ook bekend als vogelgriep, is een ziekte die gevogelte (zoals kippen, eenden, kalkoenen en ganzen), wilde vogels en zelfs tamme vogels, zoals parkieten en papegaaien, treft.

Er zijn veel soorten vogelgriep en de meeste zijn onschadelijk voor mensen. In de zeldzame gevallen dat mensen wel besmet raken met vogelgriep, kunnen de gevolgen ernstig zijn. De overdracht geschiedt meestal via rechtstreeks contact met een besmette vogel. Het moet worden opgemerkt dat niet alle vogels ziek worden van de besmetting. Dit betekent dat een uiterlijk gezonde vogel nog steeds een gezondheidsrisico kan vormen. Lees meer over de oorzaken van vogelgriep, symptomen en hoe het kan worden voorkomen.

Oorzaken

Vogelgriep wordt verspreid door rechtstreeks en langdurig contact met besmette vogels. Dit kunnen levende of dode vogels zijn, en onder contact wordt ook gerekend contact met de poep van besmette vogels, het inhaleren van druppeltjes die uitgeniest zijn door besmette vogels, en het slachten en bereiden van besmet gevogelte voor voedsel. Hoewel mens-op-mensbesmetting meestal niet voorkomt, kunnen uitbraken plaatsvinden door dit rechtstreekse contact met vogels en helaas kan dit leiden tot sterfgevallen.

De incubatieperiode voor vogelgriep is 2-8 dagen, wat langer is dan de seizoensgriep, en in sommige gevallen kan het wel 17 dagen duren.

Hoelang is vogelgriep besmettelijk? Tot zeven dagen na het verschijnen van de eerste symptomen van vogelgriep, hoewel mensen over het algemeen niet meer besmettelijk zijn na vijf dagen.

Overzicht van symptomen

Kenmerkende symptomen van vogelgriep zijn onder meer:

  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Hoesten en loopneus
  • In sommige gevallen, bloedend tandvlees en neusbloedingen
  • Diarree of overgeven
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid

De symptomen lijken sterk op die van seizoensgriep (behalve het bloedend tandvlees en neusbloedingen). Als u last hebt van de bovenstaande symptomen, ga daarom niet meteen uit vanvogelgriep.Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw huisarts of zorgverlener.

Tips voor preventie

U kunt bijzonder weinig doen om de verspreiding van vogelgriep onder vogels te voorkomen, maar er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om uzelf en uw gezin te beschermen. Bijvoorbeeld:

  • Vermijd rechtstreeks contact met vogels: Bezoek geen markten met levende dieren en pluimveebedrijven en vermijd oppervlakken die besmet zijn met vogelpoep om de mogelijke blootstelling aan het vogelgriepvirus te voorkomen tijdens een uitbraak. Raak geen vogels aan, met name als deze ziek of dood zijn.

  • Was regelmatig uw handen: net als bij de seizoensgriep is regelmatig handen wassen met zeep essentieel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Als u in contact komt met vogels, hun afscheiding of poep, was uw handen dan grondig met water en zeep.

Fabeltjes

Q.“Je kunt vogelgriep krijgen door het eten van besmet gevogelte.”

Als besmet gevogelte niet voldoende is gegaard, dan klopt dat, maar vogelgriep kan niet worden overgedragen via gevogelte dat of eieren die door en door gaar zijn gemaakt. Hierdoor wordt het voor de ziekte verantwoordelijke virus namelijk gedood.