Acne is een veelvoorkomende huidaandoening waar bijna alle tieners tijdens de puberteit last van hebben, net als sommige volwassenen. Lees hier hoe u kan helpen de huid goed schoon te houden.
Oorzaken
Acne ontstaat wanneer de haarzakjes van de huid geblokkeerd raken. Iedereen produceert olie onder de huid (sebum genaamd) uit de klieren naast de haarzakjes. Deze helpt te voorkomen dat de huid uitdroogt. Bij acne wordt echter te veel sebum geproduceerd. Dit teveel aan olie kan samen met dode huidcellen ervoor zorgen dat het haarzakje verstopt raakt. Puistjes of cysten ontstaan wanneer een normaal onschuldige bacterie die op de huid leeft, in het verstopte haarzakje gaat groeien waardoor deze ontstoken raakt.
Overzicht van symptomen
Er zijn zelfs zes hoofdsoorten puistjes:
- Mee-eters – dit zijn kleine zwarte of gelige bultjes op de huid. De zwarte kleur komt niet door vuil, maar door het pigment dat de binnenkant van het haarzakje produceert.
- Onderhuidse mee-eters – deze lijken op mee-eters maar kunnen harder zijn en ze kunnen niet worden uitgeknepen.
- Papels – dit zijn gevoelige, rode bulten.
- Pustels – vergelijkbaar met papels, maar deze hebben een wit puntje door de opbouw van pus.
- Onderhuidse puisten – grote harde bulten die zich opbouwen onder de huid. Deze kunnen pijnlijk zijn.
- Cysten – grote, met pus gevulde bulten die lijken op steenpuisten. Dit zijn de ernstige acnepuisten en deze brengen het grootste risico van permanente littekens mee.
Fabeltjes
Q.“Volwassenen krijgen geen acne.”
Niet waar. Acne heeft geen leeftijdsgrens. Maar hormonen spelen wel een belangrijke rol bij puistjes bij volwassenen. Wat u moet onthouden is: een volwassen huid is over het algemeen een stuk minder vet dan die van een tiener.
Q.“Puistjes uitknijpen is de beste manier om acne aan te pakken.”
Niet waar. Het uitknijpen van puistjes, welke soort het ook is, kan het probleem juist verergeren en kan uiteindelijk leiden tot littekenvorming.