Breadcrumbs

Eerste hulp en wondverzorging

Eenvoudige eerste hulp om ziektekiemen te doden en wondinfectie te helpen stoppen

Eenvoudige eerste hulp om ziektekiemen te doden en wondinfectie te helpen stoppen

Vanaf het moment dat uw kind de eerste stappen zet, zal hij of zij al lerend en spelend waarschijnlijk wel eens vallen. Zelfs volwassenen lopen af en toe een snij- of schaafwond op. Hoewel het lichaam zichzelf snel kan genezen, kan het toepassen van eenvoudige eerste hulp kleine wondjes sneller laten genezen dan een geïnfecteerde wond.

Waarom is eerste hulp belangrijk?

Wanneer uw huid gezond en intact is, vormt het een natuurlijke barrière tegen ziektekiemen. Maar wanneer de huid kapot is, bijvoorbeeld door een snee, schram of beet, staat de deur open voor ziektekiemen om het lichaam binnen te dringen. Het vochtige, warme en voedingsrijke onderliggende weefsel wordt dan de ideale omgeving voor bacteriën om zich in te vestigen en te groeien.

Wonden raken geïnfecteerd wanneer:

  • ziektekiemen die normaal probleemloos op ons lichaam leven, vanaf de omliggende gezonde huid de wond binnendringen;
  • de wond gedurende de verwonding besmet raakt met ziektekiemen afkomstig van vuil, dieren of mensen;
  • door de lucht overgedragen ziektekiemen op de wond belanden;
  • een wond aangeraakt wordt met ongewassen handen of andere zaken die verontreinigd zijn met ziektekiemen en bacteriën.

Wanneer een wond geïnfecteerd raakt en hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn onder meer het soort besmettende bacteriën, het soort wond, de diepte van de wond, de locatie, het niveau van de bloedtoevoer naar het gebied, de aanwezigheid van besmettend materiaal en het niveau van de immuunrespons van het lichaam op de binnendringende micro-organismes. Sommige wondinfecties kunnen ernstig zijn en we kunnen voor behandeling niet altijd vertrouwen op antibiotica (bijvoorbeeld infecties veroorzaakt door MRSA). Het is bekend dat een mogelijke uitkomst van een wondontsteking is dat de wond niet geneest. Het gebruik van ontsmettende middelen is daarom een waardevolle voorzorgsmaatregel om infectie en daarmee samenhangende vertraging van de genezing te voorkomen.

Eenvoudige eerste hulp om infectie van kleinere wonden te voorkomen

  • Reinig uw handen voor en na het aanraken van een wond met antimicrobiële zeep, of een ontsmettende handgel op alcoholbasis
  • Reinig de wond met schoon stromend water, een ontsmettend reinigingsmiddel of een correct verdunde ontsmettingsvloeistof
  • Droog de huid rond de wond voorzichtig
  • Breng een ontsmettende crème aan om de overblijvende ziektekiemen en bacteriën te doden
  • Bescherm de wond door deze af te dekken en het verband regelmatig te verschonen
  • Denk aan een goede handhygiëne en was uw handen na afloop

Als een wond niet stopt met bloeden, tekenen van infectie vertoont zoals roodheid of zwelling, roep dan onmiddellijk medische hulp in.