Bacteriën zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar verschuilen zich in ieder hoekje en gaatje. Maar als u ze niet kan zien, waar zitten ze dan precies? Waar verstoppen bacteriën zich? Een aantal van de meest voorkomende plekjes zullen u wellicht verbazen!
1. Op kantoor: gedeelde kantoorartikelen zijn bacteriemagneten en worden zelden grondig schoongemaakt. Maak daarom zelf uw werkplek schoon, vooral wanneer u een kantoor deelt met andere medewerkers. Probeer daarom eens Dettol® Hygiënische Multi Reiniger Spray. Bedek hiervoor de gewenste omgeving en veeg het niet af. Laat de spray gewoon opdrogen voor maximaal effect. Vergeet zeker niet:
- Telefoons
- Bureaublad
- Computer, toetsenbord en muis
2. Zout- en pepermolens[1]: Er wordt vaak overheen gekeken, maar zout- en pepermolens zijn één van de meest bacteriële voorwerpen in uw huis. In 2008 testten onderzoekers van de Universiteit van Virginia 30 huisoppervlaktes van mensen die in een beginfase zaten van een verkoudheid of griep. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat 41% van de geteste oppervlaktes het verkoudheids- of griepvirus bevatten, en dat de zout- en pepermolens 100% van de tijd positief uit de test kwamen. Door uw eettafel regelmatig af te vegen, bent u al een eind op weg in de strijd tegen bacteriën.
3. Vliegtuigen: Bacteriële infecties en virussen die zich via de lucht verspreiden kunnen tijdens een vlucht gemakkelijk overgenomen worden. In een nauwe ruimte zitten met onbekende medepassagiers waarbij een voortdurende luchtstroom actief is, kan nefaste gevolgen hebben tijdens het griepseizoen. Wij adviseren daarom uw stoel schoon te maken wanneer u aan boord gaat. U kunt hier Dettol® Hygiënische Schoonmaak doekjes voor gebruiken. Vergeet zeker niet:
- de armleuningen
- het dienblad
- het raam
Was na een bezoek aan het toilet uw handen met een handzeep die 99,9% van de bacteriën doodt: Dettol handzeep is hiervoor uiterst geschikt. Maak ook altijd het aankleedblad schoon wanneer u de luier van uw baby ververst.
4. Tandenborstel: U gebruikt hem minstens twee keer per dag, maar denkt u wel eens na over de hoeveelheid bacteriën die zich op uw tandenborstel bevinden? Het is hier erg belangrijk om te weten waar deze bacteriën vandaan komen… Wist u dat wanneer u het toilet doorspoelt er zich een groep van bacteriën en viruswaterdruppels in de lucht verspreid, die op uw tandenborstel kunnen belanden? Deze druppels kunnen op z’n minst twee uur in uw badkamer blijven hangen na elke doorspoelbeurt, voordat ze op de oppervlakte belanden. Doe daarom eerst de toiletbril naar beneden voordat u de WC doortrekt en vervang regelmatig uw tandenborstel, vooral nadat u ziek bent geweest.
5. Bioscopen: Net als vliegtuigen zijn bioscopen een aangename plek voor bacteriën om zich te nestelen – een plaats waar mensen minstens enkele uren dicht op elkaar zitten. Aangezien verkoudheids- en griepsymptomen pas na een aantal dagen zichtbaar worden, is het mogelijk dat een aantal bezoekers in de bioscoop al ziek zijn zonder het te weten. Zorg daarom dat u zo vaak mogelijk uw handen wast, vooral wanneer u snacks eet en probeer niet aan uw ogen, neus en mond te wrijven.
6. De gootsteen: Het lijkt misschien proper, maar eigenlijk is uw toiletpot misschien nog wel schoner dan uw gootsteen. Achterblijvende etensresten in het putje kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën, ook voor de E. Coli en salmonella bacterie. Terwijl u waarschijnlijk uw toiletpot regelmatig schoonmaakt, bent u misschien minder attent op het schoonmaken van uw gootsteen. Doe natte sponsjes een minuut in de microgolf op hoge stand om de bacteriën te doden, en stop afwasborstels in de vaatwasser. Probeer ook uw gootsteen regelmatig met bleekwater schoon te maken om verdere spreiding van bacteriën te voorkomen.
7. Restaurants: Een levensles die iedereen moet meekrijgen is dat men altijd aardig moet zijn tegen de mensen die voor uw eten zorgen. Ongewassen handen of handen die niet grondig gewassen zijn kunnen besmet zijn met bacteriën en virussen afkomstig van eten. Rauw en ongekookt eten kan zelfs een gehele keuken besmetten met een breed scala aan bacteriën, van salmonella tot shigella. Zelfs uw vlees doorbakken bestellen geeft u geen garantie. Als een kok rauwe kip aanraakt en vervolgens met uw bord in aanraking komt kan hij uw eten alsnog besmetten. Kies daarom altijd zorgvuldig uw restaurant uit en controleer even het gezondheidscertificaat.
8. Lakens en handdoeken: Wanneer u ziek bent is uw bed de fijnste plek op aarde. Het kan helaas ook een broedplaats zijn voor bacteriën. Bacteriën kunnen op zichzelf maar liefst drie tot zeven dagen op handdoeken en lakens leven. Was uw lakens daarom minstens één keer per week in heet water, en uw handdoeken om de drie dagen. Als u vervolgens uw lakens en handdoeken in een droge ruimte uithangt, zullen de meeste bacteriën het niet overleven. Laat ze nooit op een vochtige stapel liggen!
9. De dokterspraktijk: De plek van verlossing kan ook een plek van verdoemenis zijn. U zult uw dokterspraktijk waarschijnlijk niet zien als een plek voor bacteriën, maar onthoud dat in deze kleine ruimte al veel mensen zijn geweest met besmettelijke ziektes. De stoelen in de wachtkamer, deurknoppen, speelgoed en zelfs de doktersjas kan besmet zijn. Probeer het aanraken van gedeelde oppervlakten te vermijden en was uw handen zo vaak mogelijk. Gaat u met uw kind naar de dokter, neem dan speelgoed mee van thuis.
Dus waar verstoppen bacteriën zich? Het antwoord is dat ze zich helemaal niet verstoppen.
De beste bescherming tegen het verspreiden van bacteriën is om regelmatig uw handen te wassen. Neem dus wat Dettol® Antibacteriële handzeep en ga aan de slag!